Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

6 Kasım 2014 Perşembe

Hiperbarična medicina

Hiperbarična medicina

Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pacijent u jednomjestnoj
barokomori

Višemjesna barokomora
Hiperbarična medicina je specifična medicinska disciplina koja proučava i u praksi primjenjuje povoljne terapijske učinke kisika pod povišenim tlakom i atmosfere povišenog tlaka uopće.
Hiperbarična medicina se temelji na prirodnom lijeku: čistom (100%) medicinskom kisiku koji se primjenjuje pod povećanim tlakom, (većem od atmosferskog koji na površini mora iznosi 1 bar ) u tzv. hiperbaričnim barokomorama.
Na prvom svjetskom kongresu medicine u Amsterdamu dr. J. H. Jakobson iz bolnice Mount Sinaj, svoje izlaganje započeo je riječima:
Primjena kisika pod tlakom višim od atmosferskog tlaka predstavlja napredak koji se po značaju može usporediti sa otkrićem transfuzije krvi i antibiotika.

Također pogledajte

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: