УЗРОК највећег броја болести је смањење или престанак дотока кисеоника до ћелија: без витамина Ц за три до четири месеца човек добија скорбут, без витамина Д остеопорозу, а без кисеоника за три до четири минута мозак умире! Ако је један елемент толико важан за живот, да ли постоји онда природнији лек од кисеоника?
На ово питање пуковник примаријус др Милорад Рабреновић, начелник Центра за хипербаричну медицину у Војномедицинској академији, у интервјуу „Новостима“ каже:
- Хипербарична медицина се заснива на једном леку, чистом кисеонику, који се удише под притиском већим од атмосферског, у специјалним уређајима, хипербаричним коморама. Основни принцип је да се удише стопостотни кисеоник на притиску већем од једне атмосфере, тачније од 2.0 до 2.8 АТА.
* По чему се разликује тај кисеоник од оног који свакодневно удишемо?
- Кроз сваки удах при нормалном атмосферском притиску, наш организам прима само око 20 одсто кисеоника. Од тога, двадесет одсто мозак узима за своје потребе, а остатак одлази у плућа, крв, хемоглобин и путем крви даље храни тело. У хипербаричној комори кисеоник мења своја биолошка својства, при чему се чак 20 пута брже раствара у организму него у стањима нормалног атмосферског притиска.
* Како такав кисеоник проналази пут до ћелија и ткива?
- У комори, приликом удисања стопостотног кисеоника, најпре долази до сатурације хемоглобина, односно засићења црвених крвних зрнаца. Остатак кисеоника, због повећаног парцијалног притиска, растворен, дифузијом преко ћелијских мембрана натапа ткива и ћелије не користећи крвне судове (артерије и вене). То је важно код оних обољења где су крвни судови делимично или потпуно зачепљени (због тромбозе, емболије или трауматских оштећења). Тако кисеоник стиже и у делове тела који су при нормалном атмосферском притиску остајали ускраћени за потребну дозу кисеоника, пошто он путем крви није могао да се транспортује.
* Како конкретно то утиче на оболеле органе и ткива?
- Због повећаног притиска долази до механичког ефекта на отоке и едеме, па се они смањују, или се њихово смањивање убрзава, што је нарочито примењиво код спортских повреда. С друге стране, кисеоник делује антизапаљенски, бактерицидно, пролази кроз хематоцефаличну баријеру, значи одлази у мождано ткиво. Осим тога, убрзава синтезу колагена и регенерише кожу, а код прелома костију убрзава стварање калуса (место прелома костију), подиже имуни систем...
* Да ли би пре терапије чистим кисеоником требало проверити здравствено стање?
- Да, обавезан је преглед ОРЛ, да би се откриле евентуалне препреке у носу, ушима, синусима и грлу, за изједначавање притиска. Потребан је и пулмолошки налаз, јер су спонтани пнеумоторакс, као и тешки облици бронхијалне астме и опструктивног бронхитиса, контраиндиковани за хипербаричну комору.
* Која правила важе за улазак у комору?
- Обавезно је да се пре уласка скину сви предмети од метала. Не смеју да се уносе цигарете, упаљач, шибице, хемијске оловке, мобилни телефон. Такође, у комору не могу да улазе пацијенти са пејсмејкером или неким другим електричним апаратом. Пацијент мора да буде чист, без шминке, креме, масти, гела или лака за косу. Пожељно је и да зуби буду опрани.
* Колико траје терапија у комори?
- Дужина терапије, број сеанси и притисак лекари Центра за хипербаричну медицину одређују индивидуално. Поступак у комори састоји се од фазе зарањања, односно компресије, затим фазе постигнуте дубине на којој се удише 100 одсто кисеоник и фазе израњања, односно декомпресије. На половини третмана прави се пауза. Тада се скидају маске и удише ваздух. То се ради да би се неутрализовало стварање слободних кисеоничних радикала, који су штетни за организам. Просечно третман траје 70 минута.
Засада су трошкови покривени само војним осигураницима, а цена једног третмана за остале пацијенте је 5.000 динара.
* Шта пацијенти осећају док су у комори, и да ли се догађа да неком позли?
- Пре уласка у комору пацијенти су обавезни да узму своју редовну терапију, као и да обавезно једу, јер се током боравка у комору губи и од 400 до 600 калорија. Осећај је исти као кад се зарањања, односно долази до повећаног притиска у ушима, али то је пролазни ефекат. Обавезно је да се у комори налази неко од медицинских радника, који прати понашање и стање пацијента за време третмана. Нјегов задатак је и да им правилно стави маску за дисање, као и да је скине. Целу ситуацију прате стручњаци на три екрана. Дешава се, на пример, да пацијенти имају зујање у ушима, вртоглавицу, наглувост, а због убрзаног метаболизма могућ је и пад шећера.
* У којим случајевима је третман кисеоником једина, а којим допунска терапија?
- У ургентним стањима, као што су тровања угљен-моноксидом, гасна гангрена или декомпресионе болести, ХБО третман је лек избора. Поређења ради, ако се неко у пожару отрује угљен-моноксидом, потребно је неколико сати да се доза удахнутог угљен-моноксида сведе на половину, а у хипербаричним условима за то је потребно око 40 минута. За многе друге болести терапија чистим кисеоником почиње после лечења медикаментима или хируршке интервенције.
* У лечењу којих болести се хипербарична комора показала најефикаснијом?
- Најбољи резултати се постижу у исхемијским болестима екстремитета, компликацијама шећерне болести, неуропатијама, реуматским болестима, код наглог губитка слуха и вида васкуларне природе, остеомијелитиса.
* Да ли третман у хипербаричној комори може да се користи и у превенцији, или у козметичке сврхе?
- Сигурно да ХБО третмани имају своје место у превенцији и код здравих људи, самим тим што кисеоник има антибактеријска својства, диже имуни систем и повећава психофизичку кондицију, као и да има антистресан ефекат. Што се тиче козметичког ефекта, жене кажу да им је кожа после третмана затегнутија, а због убрзане синтезе колагена то је и објективно. Чак наводе и да су боре мање изражене.
* Колико третмана се прописује у зависности од болести?
- Превентивно, здравим људима потребно је од 10 до 15 терапија, а код озбиљних болести и разних ткивних оштећења, или у случајевима где је потребно да рана зарасте, и до 35 третмана. У тежим случајевима третман може да се понови и два пута у току дана.

ШТА ЛЕЧИ?
* Сва стања где је оштећена циркулација
* Шећерна болест
* Полинеуропатије
* Опекотине
* Остеомијелитис
* Нагли губитак слуха и вида васкуларне природе
* Неуритиси, фацијалис
* Реуматска системска обољења
* Артеријски и венски улкуси
* Спортске повреде
* Цироза јетре
- Херпес симплекс и зостер
* Акутна псоријаза
* Желудачни и дуоденални чиреви
* Срчани и мождани инфаркти после акутне фазе

КО НЕ СМЕ
* Оболели од епилепсије
* Труднице
* Пацијенти са спонтаним пнеумотораксом
* Оболели од карцинома на цитостатској терапији
*Лјуди са болестима органа слуха
* Клаустрофобични
* Тешки астматичари
 http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82_+.506.html:347882-%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%A3%D0%B4%D0%B0%D1%85-%D0%BF%D1%83%D0%BD-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0